Imagini cu ce vrea Firea să pună în locul fântânilor de la Unirii

de: Daniel Ștefan
16 05. 2018
Fotografiile cu conceptul sunt via ForumArt

Fântânile acelea comuniste din Piața Unirii vor fi de domeniul trecutului după ce vor fi finalizate lucrările de modernizare a acelui spațiu. Gabriela Firea vrea în locul lor fântâni noi, demne de Cartea Recordurilor.

Fântânile construite pe vremea comunismului, care au fost lăsate în paragină, sunt pe cale să dispară, iar în locul lor vor fi construite 17 fântâni arteziene spectaculoase care te vor încânta, dar prețul proiectului te va pune pe gânduri.

Bulevardul Unirii urmează până la sfârșitul acestui an să arate diferit și ar cam fi cazul, având în vedere că locul cu vechile fântâni nu mai au farmecul de altă dată.

Informații despre acest proiect au apărut în spațiul public abia după ce au început lucrările (tipic PSD să te pună mereu în fața faptului împlinit… pe jumătate).

Reporterii Libertatea au investigat acest proiect și au publicat câteva planșe arhitecturale cu detalii care dezvăluie cum va trebui să arate Piața Unirii. Noile fântâni vor fi echipate cu duze speciale care creează bolte arteziene, pe sub care oamenii pot trece fără să fie udați.

Imagini cu demolarea publicate de Shere Marinescu pe Facebook.

Conform planului arhitectural, fântânile vor oferi acces din patru direcţii: dinspre Dealul Patriarhiei, dinspre Hanul lui Manuc, dinspre Magazinul Unirea şi dinspre Hotelul Horoscop.

Bineînțeles, pentru menținerea unui asemena proiect ambițios, e nevoie de un sistem avansat și complex de pompe de apă. Proiectanții se laudă că în acest moment, „competiţia este între cele mai bune firme europene de instalaţii pentru fântani arteziene”.

[readmore]

Fântânile vor avea patru regimuri de funcţionare, cu patru programe diferite. Momentul de vârf ar trebui să fie în weekend, când, estimează Primăria Capitalei, aproximativ 4.000 de oameni vor veni să admire spectacolul. Costul lucrărilor este estimat la aproape șapte milioane de euro, bani pe care îi va plăti Apa Nova, compania care administrează reţeaua de distribuţie a apei potabile din Bucureşti.

Capitala ar putea intra în Cartea Recordurilor pentru realizarea celui mai lung traseu cu arteziene din lume. Proiectul arată bine pe hârtie și în teorie, dar rămâne de vâzut dacă va fi, într-adevăr, finalizat până la sfârșitul acestui an. Se estimează chiar că lucrările vor fi finalizate în septembrie.